14 авг. 2012 г.

Siid on ainuke looduslik kiud, mis esineb niidi kujul ja seda toodavad siidiussid.
On teada kahte tüüpi siidi: peen kodustatud mooruspuu siidiliblika röövikutelt saadav Mulberry siid ja veidi jämedam, looduslikes tingimustes elavate siidiliblikate röövikutelt saadav Tussah' siid.

Kaðmiir on pehme, siidiselt läikiv, elegantne ja vastupidav vill, mida saadakse Kesk-Aasias peetavatelt kaðmiirkitsedelt. Kaðmiir on üks kallimaid villakiude, kuna ühelt loomalt saadakse vaid ligikaudu 200 g villa. Seetõttu kasutatakse kaðmiirivilla puhtal kujul harva, enamasti segatakse teda teiste kiududega (lambavillaga, siidiga).

Angoora nime all tuntakse angooraküülikutelt saadavat udejaspehmet villa, mis vildistub (vanub) väga kergelt, sageli juba looma seljas. Villakiud võivad olla kuni 30 cm pikkused ja nende värvus võib varieeruda valgest kuni mustani.

Mohäär on angoorakitsedelt saadav vill.


Alpaka on siidiselt pehme ja kerge läikega ja vastupidav vill alpakadelt. Alpakad on väikesed sarvitud kodustatud kaamellased, kes väliselt meenutavad väikest laamat ja keda kasvatatakse karjadena Lõuna-Ameerika kõrgmaastikul. Neid pügatakse iga kahe aasta järel. Kuna seda villa ka tänapäeval suuremalt jaolt käsitsi töödeldakse, säilib tema kõrge rasvasisaldus. See teeb villa eriti väärtuslikuks. Ta soojendab hästi ja on mustust tõrjuv.

Ingeo on tehiskiud, mis on valmistatud maisitärklisest. Selles kombineeruvad loodusliku ja sünteetilise kiu omadused. Ingeo on maailma esimene inimese poolt 100%-liselt iga-aastaselt taastuvast toorainest valmistatud kiudmaterjal. Ingeo on biolagunev. See tähendab, et ingeost valmistatud esemeid saab hävitada - komposteerimise teel. Ingeo kohta saad rohkem teada siit.

Tencel (ka Lyocell) on puidutselluloosi massist valmistatud tehiskiud. Lähemalt võid lugeda siit ja siit.

Piimakiud on värske piima proteiinist valmistatav tehiskiudmaterjal.

Комментариев нет: